krajobrazno uređivanje Hortikultura Ćustić

KRAJOBRAZNO UREĐIVANJE


krajobrazno uređivanje vrtova i javnih površina Hortikultura Ćustić

Krajobrazna i hortikulturna djelatnost je spoj kulture, standarda, etike, estetike i ekologije. Kreativni elementi oblikovanja vanjskog prostora izravno utječu na stanje i raspoloženje korisnika i prolaznika. Prvi proljetni cvjetovi forzicije, kukurijeka, jaglaca, šafrana, visibabe, magnolije, japanske trešnje, maćuhica, drijenka, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Omiljena biljna vrsta ispred kuće nam ujutro pri odlasku na posao kaže: „dobro jutro“ ili „dobar dan“ na povratku s posla. Cvjetne gredice, bordure, topiariji, raskošna stabla, aromatično bilje, vodeni motivi mogu nas u trenu ispuniti pozitivnom energijom. Treba samo gledati i disati.

Krajobrazno uređivanje počinje projektiranjem.

Projektiranje nije crtanje i kombiniranje raznih materijala za uredskim stolom ili na terenu. Projektiranje je način doživljavanja prostora i elemenata u prostoru te način izražavanja u prostoru. Projektant u svojim rješenjima pokazuje svoju osobnost, karakter, genetski kod, opću kulturu, osjećaj za ljude, za život i sve što je živo, poznavanje osnova arhitekture, građevinarstva i melioracija, osjećaj za promjene u prirodi, za boje i likovne elemente, poznavanje biljnih vrsta iz raznih klimata i prirodnih sustava, osjećaj i predispozicije za dizajn, ozbiljnost i pristup u tehničkoj izradi potrebne dokumentacije, poštovanje prema korisnicima. Najbitnije je da su projektna rješenja osmišljena i izrađena funkcionalno i estetski prema stručnim postavkama i prema potrebama korisnika, a ne da su opterećena atraktivnošću i aranžiranjem u prostoru. Bitan element pri tome je ujedno i često puta limitirajući faktor – zahtjevnost uzdržavanja i njege površine nakon izvedbe radova.

U krajobraznoj arhitekturi nema šablona ni copy/paste. Svaka površina je drugačija, uvjeti tla i sredine, karakter i zahtjevi korisnika, okolnosti, lokalne specifičnosti, sociološko psihološki aspekti i dr. U svaki vrt ili drugu površinu koju uređujemo ugrađujemo dio sebe i svoje energije. Pogled na uređenu površinu koju smo osmislili i uredili ispunjava nas velikim veseljem i zadovoljstvom. Svojim radom i naglaskom na ekološke elemente dajemo doprinos uređenju prostora u kojem živimo i obitavamo.

Placeholder imagePlaceholder image

Kako radimo

Uređivanje okućnice ili bilo koje druge površine počinje onog trenutka kad je donesena odluka o uređenju površine. Sljedeći korak je poziv – kontakt nakon kojeg ćemo izaći na teren, porazgovarati ukratko o predmetnoj površini, zahtjevima i razini izvedbe radova. Slijedi naša ponuda za izradu oblikovnog rješenja ili projekta. Prema željama i zahtjevima naručioca radimo idejni ili idejno izvedbeni projekt.

Cijena projekta se određuje prema cijenama Hrvatske Komore Arhitekata i Inženjera u Graditeljstvu, zahtjevnosti uvjeta sredine ili zahtjevnosti korisnika. Nakon prihvaćanja ponude slijedi daljnji razgovor o Vašim kriterijima i svemu onom što u predmetnom prostoru želite imati i gledati. Na osnovu tih informacija radimo 2 različita rješenja koja prezentiramo u dogovorenom obliku.

Nakon prezentiranja i prihvaćanja jednog od rješenja, dovršavamo projekt. Uz izradu projekta nudimo i kompletnu izvedbu radova. Za sve radove dogovaramo i garanciju.

Placeholder image