travni busen Hortikultura Ćustić

TRAVNI BUSEN


travni busen Hortikultura Ćustić

Travnjak je srce vrta, pozornica na kojoj sve u vrtu dolazi do izražaja.

Kultura travnjaka je jedno od mjerila kulture življenja. Pokazuje karakter i prirodnu opredjeljenost korisnika. Veliko nam je zadovoljstvo što s našim travnim busenom omogućavamo veselje takvim korisnicima i što dajemo svoj doprinos pretvaranju korovišta ili neurednih površina u uređene površine.

travni busen vrtovi okućnice Hortikultura Ćustić

Što je travni busen?
Kupci nas često pitaju: Da li vi uzgajate umjetnu travu?

Ne, mi ne uzgajamo umjetnu travu – travni busen je prirodni travnjak uzgojen na polju, koji se specijaliziranim strojevima skida, pakira, transportira i postavlja na drugo mjesto.

Prednosti travnog busena u odnosu na travnjak izveden klasičnim sijanjem:

 • brzina izvedbe travnjaka – zakorovljena površina oko kuće u nekoliko dana postaje prekrasan travnjak, i ne treba čekati tjednima da trava nikne, postigne potrebnu gustoću i boriti se s korovima i štetnicima
 • kvaliteta– travni busen za vrtove ili sportske terene uzgojen je od posebno selekcioniranog sjemena isključivo za tu namjenu – otporan na gaženje, s brzom regenerativnom sposobnošću i optimalno ishranjen
 • čistoća i estetika travnjaka – travnjak je bez korova, biljnih bolesti i drugih biljnih vrsta, ravnomjerne zelene boje

Važno je reći: nije dovoljno samo postaviti travni busen da bi imali lijep i kvalitetan travnjak. Bez adekvatnog uzdržavanja i njege travnjaka nakon postavljanja, lako je moguće da se trava prorijedi, zakorovi ili osuši.

Na našem proizvodnom polju u Botincu trenutno je u uzgoju cca 15 ha travnog busena.

U uzgoju su dvije vrste travnog busena:

Ove dvije vrste travnog busena razlikuju se u više elemenata:

 • sastav smjese – vrste trava u travnom busenu (za sportske terene u smjesi su trave grublje teksture, bržeg rasta, s izrazitom otpornošću na gaženje i brzom regeneracijom, za vrtove i parkove su trave mekše teksture, finijih i tanjih listića, sporijeg rasta)
 • podloga na kojoj je busen uzgojen (pjeskovita podloga za sportski travnjak, oranična zemlja za parkovni travnjak)
 • tehnologija uzgoja(učestalost gnojidbe i košnje, visina košnje i ostali tretmani razlikuju se ovisno o namjeni travnjaka)
 • starost (zrelost) travnog busena – travni busen za sportske terene isporučuje se minimalno 12 mjeseci nakon sjetve. Optimalna starost je 18 mjeseci i više. Parkovni travnjak je zreo za isporuku već nakon 9 mjeseci od sjetve
 • dimenzije rola travnog busena za isporuku

TRAVNI BUSEN ZA VRTOVE I PARKOVE

Zbog manipulativnih zahvata travni busen za vrtove i parkove isporučuje se u rolama dimenzija 1,25 m x 0,40 m, debljina zemljanog sloja je 2 cm. Površina jedne role je 0,5 m2, težina cca 15 kg. Travni busen slaže se na palete po 25 m2/paleti, omota stretch folijom i takva paleta je teška cca 800-900 kg ovisno o stanju vlažnosti. Dimenzija palete je 120 x 80 cm. Viljuškarom se utovari na kamion.

travni busen vrtovi okućnice Hortikultura Ćustić

Upute i savjete za pravilno postavljanje travnog busena možete pronaći OVDJE.


TRAVNI BUSEN ZA SPORTSKE TERENE

Travni busen za sportske terene isporučuje se u velikim rolama 8,00 x 0,73 m i postavlja strojno, specijaliziranim strojem polagačem travnih rola. Uobičajeno je da se sportski travnjak reže na debljinu od 3cm, ali prema potrebi može se rezati i deblji sloj zemlje. U mogućnosti smo strojem postaviti cca 1000 m2 travnog busena za sportski teren.

travni busen vrtovi okućnice Hortikultura Ćustić

Iako je naša preporuka da se uvijek kada je god to moguće travnjak izvodi polaganjem travnog busena, ponekad to nije moguće. Ukoliko se radi o većim i nezahtjevnim površinama, travnjaci se siju, ali i kod takvog zahvata treba poštovati određena pravila.

IZVEDBA TRAVNJAKA SIJANJEM

Sijanje travnjaka može se provoditi tijekom cijele godine, no naše iskustvo je pokazalo da je optimalno vrijeme za sijanje travnjaka kasno ljeto/rana jesen.

Razloga za to je nekoliko:

 • tlo je zagrijano nakon ljeta, ali više nije prevruće, te počinju kiše i vlažnije vrijeme, pa sjeme dolazi u optimalne uvjete za klijanje i nicanje
 • većini korova završava vegetacijski period pa je manja konkurentnost za hraniva, vodu i svjetlost, a na kvalitetno pripremljenim površinama većina korova više neće ni rasti prije zime
 • trava će niknuti vrlo brzo (7-10 dana) i prije zime će se travnjak već prilično zgusnuti i barem 2 puta pokositi pa trava ulazi u zimsko mirovanje već dovoljno razvijena
 • travnjak zasijan u jesen kada dođe proljeće i lijepo vrijeme proljeće ne treba dugo čekati, s prvim zrakama proljetnog sunca i prvom kišom trava se zazeleni i počinje rasti i zgušnjavati se prije rasta korova

PRIPREMA PODLOGE ZA SIJANJE TRAVNJAKA

Za kvalitetnu izvedbu travnjaka sijanjem potrebna je kvalitetna priprema terena. Površinski sloj tla treba očistiti od svih grubih i krupnih nečistoća, kamenja, granja, gruda zemlje, ostataka korijenja i busena korova, te prekopati ili izorati na dubinu od cca 15 cm. Nakon toga tlo je potrebno usitniti (motokultivator) i površinski sloj poravnati. Poželjno je u površinski sloj tla unijeti organski materijal odgovarajuće pH reakcije (kiselosti), a mineralno gnojivo po potrebi, ovisno o kemijskom i fizikalnom sastavu tla. Nikako ne preporučamo da tlo gnojite napamet, na način da kupite prvo gnojivo na koje naiđete u vrtnom centru i onda od oka razbacate po površni jer je lako moguće da ćete tim postupkom napraviti više štete nego koristi. Svakako je poželjno prethodno napraviti analizu tla barem na osnovne makroelemente i pH reakciju i prema rezultatima analize prilagoditi gnojidbu.

U Zagrebu analizu tla možete napraviti na Agronomskom fakultetu, a u preostalom dijelu Hrvatske postoji čitav niz laboratorija za analizu tla. Informacije o tome možete dobiti u lokalnim gradskim uredima za poljoprivredu ili poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Nakon niveliranja i finog izravnavanja površina je spremna za sijanje. Sijanje travnog sjemena - uobičajene preporuke su da se sije oko 30-40 g sjemena po m2 površine, no naše iskustvo pokazalo je da su dugoročno gledano, travnjaci kvalitetnji ako se sije manja količina sjemena – oko 20-25 g/m2.